Maisto ir gėrimų žarnos

Maisto ir gėrimų žarnos

Maisto ir gėrimų žarnos – bendra informacija

Maisto pramonei skirtos žarnos gali liestis su maisto produktais ir pusgaminiais. Žarnų medžiagoje neturi būti medžiagų, kurios gali patekti į maistą, kelti pavojų žmonių sveikatai, bloginti maisto produktų skonį ir kokybę. Vidinis maisto žarnos sluoksnis gaminamas iš aukštos kokybės ir grynumo gumos ir plastiko medžiagų, atitinkančių Europos Sąjungos ir FDA taisykles. Šie reglamentai apima reikalavimus, susijusius su:

  • medžiagomis, patvirtintomis liestis su maistu;
  • leistinu priedų kiekiu ir išsiskyrimo vertėmis; žarnos komponentų kiekiu, kurie iš žarnos medžiagos patenka į imitacines medžiagas, veikiančias kaip tam tikros rūšies maistas;
  • atitinkamo ženklinimo, pvz., simbolio (stiklinė ir šakutė);

Geriamajam vandeniui taikomi atskiri nacionaliniai standartai. Daug žarnų, skirtų maisto produktams, ypač žarnos, atitinkančios padidintus, pvz., JAV farmakopėjos reikalavimus, taip pat gali būti naudojamos kosmetikos ir farmacijos pramonėje. Renkantis žarną maisto produktams, svarbu pasirinkti žarną, tinkamą konkrečiam įrenginyje naudojamam valymo metodui, pavyzdžiui, CIP (Cleaning in Place) arba sterilizacijai, pavyzdžiui, SIP (Sterilisation in Place).

Kad įrenginys būtų higieniškas, taip pat svarbu kruopščiai parinkti ir sumontuoti jungiamąsias detales ir movas. Dažniausiai naudojamos AISI 316 nerūdijančiojo plieno jungtys su tinkamai apdirbtu nedidelio šiurkštumo vidiniu paviršiumi (žr.) Movos montuojamos naudojant sliekinius spaustuvus, varžtinius spaustuvus arba užspaudžiamos antgaliais.

Jei norite rasti daugiau žarnų, tinkamų maisto produktams perpilti, patikrinkite šias grupes: bendrosios paskirties, cheminių medžiagų, medžiagų tvarkymo žarnos (sausų ir birių maisto produktų), kanalinės žarnos, metalinės, PTFE ir silikoninės žarnos, peristaltinių siurblių vamzdeliai ir TYGON® vamzdeliai.

Kiekvienos žarnos medžiagoje, be pagrindinio komponento, t. y. elastomero (guminės žarnos) arba polimero (plastikinės žarnos), yra daug priedų, užtikrinančių tinkamas žaliavos apdorojimo savybes ir geriausias įmanomas mechanines bei chemines gatavos žarnos savybes. Tai įvairių rūšių skersinio ryšio medžiagos, plastifikatoriai (minkštikliai), užpildai, stabilizatoriai, antioksidantai, dažikliai ir kt. Taip pat gali būti priemaišų, gaunamų iš žaliavų.
Kai žarnos naudojamos maisto gamyboje ir perdirbime, jų vidinio sluoksnio medžiaga tiesiogiai liečiasi su maisto medžiaga, kuri teka per žarną, – nuo viso proceso pradžios iki pabaigos, taigi iki žarnos ar visos sistemos valymo pabaigos. Dėl šio kontakto priedai ištraukiami (ištraukiami) iš gumos ar plastiko mišinio ir tada jie patenka (prasiskverbia, migruoja) į skystą maisto medžiagą, veikdami kaip tirpiklis. Į maistą migruojančių medžiagų kiekis pirmiausia priklauso nuo žarnos medžiagos tipo, priedų rūšies, tekančios maisto medžiagos cheminių savybių, laiko ir temperatūros. Maisto medžiagose esantys priedai gali būti kenksmingi žmonių sveikatai. Be to, jie gali pakeisti maisto produkto organoleptines savybes (pvz., skonį ar kvapą). Todėl su maistu besiliečiančioms medžiagoms
keliami reikalavimai daugiausia dėmesio skiria:

  • leistinas tam tikro priedo kiekis – kai kurie iš jų yra visiškai draudžiami;
  • leistina priedų migracija į maisto pakaitalus – modeliniai skysčiai, pakeičiantys tam tikros rūšies maisto produktus
✓ Ne kiekviena maisto žarnelė tinka visų rūšių maisto produktams!
✓ Žarna turi būti naudojama pagal atitinkamą sertifikatą arba gamintojo rekomenduojamą naudojimo būdą. (pvz., pieno žarnos, vyno ir alaus žarnos, gėrimų žarnos, žarnos riebiam ir riebiam maistui)!
✓ Svarbu ne tik maisto produkto rūšis, bet ir jo koncentracija, kontakto laikas ir temperatūra!
Reglamentas
1935/2004/EC
Medžiagos ir gaminiai, skirti liestis su maistu (FCM – Medžiagos, besiliečiančios su maistu) – bendrieji reikalavimai, tinkamas gaminio ženklinimas, atitikties deklaracijos pavyzdys, medžiagų ir gaminių grupės, kurioms gali būti taikomos konkrečios priemonės. Taikoma visoms maisto produktų žarnoms
Reglamentas
2023/2006/EC
Gera gamybos praktika (GGP) medžiagoms ir gaminiams, skirtiems liestis su maistu – bendrosios kokybės užtikrinimo sistemos ir kokybės kontrolės sistemos gairės, dokumentai ir spausdinimo dažų dėjimo ant su maistu nesiliečiančios medžiagos ar gaminio pusės taisyklės.
Reglamentas
10/2011/EU
Plastikinės medžiagos ir gaminiai, skirti liestis su maistu: bendrieji reikalavimai, leidžiamų medžiagų ir priedų sąrašas, bandymo sąlygos, specifinės išsiskyrimo ribos (SML) ir bendrosios išsiskyrimo ribos, maisto imitacinių medžiagų, imituojančių maistą priedų išsiskyrimo bandymams, sąrašas ir tinkamas maisto imitacinių medžiagų priskyrimas konkrečioms maisto rūšims, atitikties deklaracijos pavyzdys. Plastikinėms žarnoms (išskyrus gumines arba silikonines)
symbolis tipo imitacinis maisto produktas
A etanolis 10% hidrofiliniai maisto produktai* – vandeniniai maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai
B acto rūgštis 3% hidrofilinis* rūgštus maistas (pH < 4,5)
C etanolis 20% hidrofiliniai maisto produktai*, kurių sudėtyje yra iki 20% alkoholio, ir lipofiliniai maisto produktai*
D1 etanolis 50% lipofiliniai* maisto produktai, kuriuose alkoholio kiekis viršija 20%, pienas ir pieno produktai, emulsijos
D2 augalinis aliejus lipofiliniai* maisto produktai – riebalai ir aliejai, maisto produktai, kurių paviršiuje yra laisvųjų riebalų
E poli (2, 6-difenil-p-fenileno oksidas) sausas maistas

* – hidrofilinis – hidratuotas, tirpstantis vandenyje; lipofilinis – tirpstantis riebaluose, aliejuose

Kiekviena maisto medžiaga gali būti priskirta konkrečiai maisto produktų kategorijai, o atliekant išsiskyrimo bandymus imituojama konkrečiu maisto modeliniu tirpalu pagal Reglamente (ES) Nr. 10/2011 pateiktą išsamią lentelę (pavyzdžiui, pienui reikalingas D1 skystis, actui – B skystis, ledams – C skystis, garstyčioms – A, B ir D2 skysčiai).

FDA
(USA)
FDA (Maisto ir vaistų administracija)
JAV maisto ir vaistų agentūra. Su maistu besiliečiančioms medžiagoms keliami reikalavimai išdėstyti Federalinių taisyklių kodekso (21 CFR) 21 skyriuje, kuriame pateikiamas patvirtintų medžiagų ir priedų sąrašas. Atitiktis FDA reikalavimams reiškia gamintojo deklaraciją ir yra pripažįstama bei pripažįstama visame pasaulyje.
FDA 21 CFR 177.2600 – guma (išsiskyrimo riba vandeniniams maisto produktams – e punktas, o riebiems maisto produktams – f punktas);
FDA 21 CFR 170-199, 175.300 – PVC ir jo sudedamosios dalys;
FDA 21 CFR 175.105, 177.1680, 177.2600 – poliuretanas;
FDA 21 CFR 177.1520 – polietilenas, polipropilenas;
FDA 21 CFR 177.1550 – PTFE ir kiti fluorinti polimerai NSF.
NSF
(USA)
NSF (Nacionalinis sanitarijos fondas)
– nepriklausoma organizacija, padedanti saugoti žmonių sveikatą; ji nustato galutinių produktų standartus, pagrįstus FDA gairėmis, kurios pripažįstamos ir pripažįstamos tarptautiniu mastu.
NSF-51 standartas „Plastikas maisto įrangoje” yra pagrindinis maisto žarnų standartas, nes jame apibrėžiami medžiagos reikalavimai ir pateikiamos tinkamos medžiagos sudėties specifikacijos.
3-A
(USA)
3-A Sanitariniai standartai – nepriklausoma organizacija; nustato pieno, maisto ir farmacijos pramonėje naudojamos įrangos projektavimo ir tikrinimo standartus, kad būtų galima išlaikyti švarą, tarptautiniu mastu pripažintus ir pripažintus. 3-A 18-03 – guminės medžiagos;
3-A 20-27 – plastikai;
3-A 62-02 – sukomplektuotos lanksčių žarnų rinkiniai;
3-A 63-03 – higieninės jungtys ir jungiamosios detalės;
P3-A 002 – medžiagos, naudojamos farmacijos procesuose.
BfR
(Tyskland)
BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung) – rizikos vertinimo ir sveikatos apsaugos institutas, pateikia rekomendacijas dėl su maistu besiliečiančių medžiagų, įskaitant gumą ir polimerus. BfR III – polietilenas;
BfR XV – silikonas;
BfR XXI – natūralus ir sintetinis kaučiukas.

Geriamajam vandeniui (t. y. žmonėms vartoti skirtam vandeniui) taikomos specialios taisyklės. Žmonėms vartoti skirtas vanduo apibrėžiamas kaip: pirminės būklės arba apdorotas vanduo, skirtas gerti, gaminti maistą, ruošti maistą ar kitoms buitinėms reikmėms, tiekiamas iš vandentiekio tinklo, cisternomis, talpyklose ir buteliuose, ir visą maisto gamybai naudojamą vandenį. Geriamajam vandeniui, jo perpylimo sistemoms ir paskirstymo tinklams (įskaitant šiam tikslui naudojamas žarnas) taikomi bendrieji Europos reglamentai. (Direktyva 98/83/EB) ir konkrečias nacionalines taisykles.

PZH
(Lenkija)
Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas/Nacionalinis higienos institutas – Nacionalinis mokslinių tyrimų institutas atlieka privalomus bandymus ir išduoda sertifikatus produktams ir medžiagoms, skirtoms sąlyčiui su geriamuoju vandeniu. Valstybinė sanitarinė inspekcija prižiūri geriamajam vandeniui skirtų medžiagų ir produktų naudojimą.
KTW
DVGW
(Vokietija)
Vokietijoje su geriamuoju vandeniu besiliečiančios plastikinės medžiagos ir gaminiai turi atitikti
reikalavimus, vadinamus KTW (Kunststoffe im Kontakt mit Trinkwasser), kuriame visų pirma pateikiamas patvirtintų medžiagų sąrašas ir migracijos ribos. Be to, medžiagos turėtų atitikti mikrobiologinio vertinimo reikalavimus (mikrobų augimo požiūriu) pagal DVGW W270 (DVGW Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches). KTW ir DVGW sertifikatus išduoda atitinkami institutai, jie pripažįstami ir pripažįstami daugelyje šalių.
WRAS
(Didžioji Britanija)
WRAS (Vandentvarkos patariamoji sistema) – Jungtinės Karalystės organizacija, rengianti vandens sistemų, produktų ir medžiagų gaires ir standartus. WRAS sertifikatai patvirtina medžiagų ir gaminių atitiktį BS geriamojo vandens standartams. Jie pripažįstami ir pripažįstami daugelyje šalių.
NSF-61
(JAV)
NSF/ANSI 61 standartas -N SF standartas susijęs su geriamojo vandens sistemomis ir produktais bei jų poveikiu sveikatai. NSF- 61 sertifikatai patvirtina medžiagų ir gaminių atitiktį NSF standartams ir yra pripažįstami bei pripažįstami daugelyje šalių.
USP VI
klasė
USP (JAV farmakopėja) – reikalavimai medžiagoms, naudojamoms farmacijos pramonėje, biotechnologijose ir medicinos prietaisuose. USP VI klasė yra griežčiausias reikalavimas, apimantis bandymus su laboratoriniais gyvūnais, tačiau jo ne visada pakanka medicinos reikmėms.
ISO 10993 Biologinis medicinos prietaisų vertinimas – procedūros ir reikalavimai medicinos prietaisams, priklausomai nuo jų kategorijos (paviršiniai, išoriniai, implantai).

Katalogas
Katalogas

Pardavimų tinklas
Patikrinkite

Užklausa
Siųsti

Produktų tipai:

Plastikinės žarnos, skirtos maisto produktams

Plastikinės žarnos, skirtos maisto produktams

Guminės žarnos maisto produktams

Guminės žarnos maisto produktams

TPE žarnos, skirtos maisto produktams

TPE žarnos, skirtos maisto produktams

Didelio grynumo žarnos, skirtos maisto produktams

Didelio grynumo žarnos, skirtos maisto produktams

Produktų sąrašas:

Geriamojo vandens žarnos

Geriamojo vandens žarnos

Pieno žarnos

Pieno žarnos

Žarnos alkoholiui

Žarnos alkoholiui

Žarnos alui

Žarnos alui

Žarnos vynui

Žarnos vynui

Sulčių ir gėrimų žarnos

Sulčių ir gėrimų žarnos

Riebalų ir aliejų žarnos

Riebalų ir aliejų žarnos

Ar jums reikia pagalbos renkantis jūsų sistemai tinkamą gaminį?

Skambinkite mums: +370 52 639 372 arba rašykite mums el. paštu: vilnius@tubes-international.com

FAQ – Maisto ir gėrimų žarnos:

Kokius standartus turi atitikti maisto žarnos?

Yra keletas standartų, kuriuos turi atitikti maisto žarnos. Europos Sąjungoje leidžiamų naudoti žarnų reikalavimai pateikti šiuose teisės aktuose:

  • Reglamentas 1935/2004/EB
  • Reglamentas 2023/2006/EB
  • 10/2011/ES
  • Kiti standartai, kurių dažnai reikalauja klientai, apima:
  • FDA – Maisto ir vaistų administracija (Food and Drug Administration)
  • NSF – Nacionalinis sanitarijos fondas (National Sanitation Foundation)
  • 3-A – 3-A sanitariniai standartai
  • BfR – Federalinis rizikos vertinimo institutas (Bundesinstitut für Risikobewertung)
Kokius standartus turi atitikti geriamojo vandens žarnos?

Geriamasis vanduo (t.y., vanduo, skirtas žmonių vartojimui) yra reglamentuojamas specialiais teisės aktais. Geriamasis vanduo ir jo perdavimo bei paskirstymo įrenginiai (įskaitant šiam tikslui naudojamas žarnas) yra reglamentuojami bendrų Europos teisės aktų (direktyva 98/83/EB) ir specifinių nacionalinių teisės aktų:

  • PZH – Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas – Higienos nacionalinis institutas (Polska Akademia Nauk)
  • KTW – Plastikai, kontaktuojantys su geriamuoju vandeniu (Kunststoffe im Kontakt mit Trinkwasser)
  • DVGW – Vokietijos dujų ir vandens asociacija (Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches)
  • WRAS – Vandens reglamentų patariamasis planas (Water Regulations Advisory Scheme)
  • NSF-61 – NSF/ANSI Standartas 61
Kas yra simuliatoriai?

Ne kiekviena maisto žarna tinka visų tipų maistui. Kiekvienas maisto produktas gali būti priskirtas tam tikroms kategorijoms ir, atliekant migracijos bandymus, jis yra testuojamas naudojant specifinį simuliatorių pagal išsamią lentelę, pateiktą reglamente 10/2011/ES (pavyzdžiui: pienas ir 20–50% alkoholis reikalauja skysčio D1, actas – skysčio B, ledai – skysčio C, o garstyčios ir aliejingi bei riebūs produktai – skysčių A, B ir D2). Todėl itin svarbu pasirinkti tinkamą maisto žarną, kurios sintetinė sudėtis atitiktų specifinį produktą, kurį žarna transportuoja.

Kodėl ir kada plastikinės žarnos tampa standžios?

Kad plastikinė žarna būtų lanksti, jos sudėtyje yra priedų, vadinamų plastifikatoriais. Priklausomai nuo žarnos paskirties ir jos atitikimo reikalavimų pagal tinkamus simuliatorius (pagal reglamentą 10/2011/ES), plastifikatoriai gali būti skirtingi. Kai kurios medžiagos, kurias perneša žarna, turi savybę išplauti tam tikrus plastifikatorius. Dėl to žarna laikui bėgant gali tapti standi. Tai atsitinka, kai netinkamai parenkama žarna iš plataus jų asortimento konkrečiai medžiagai. Be anksčiau minėtų cheminių priežasčių, žarnos taip pat gali tapti standžios dėl fizinių veiksnių, tokių kaip UV spinduliuotė. Ne visos žarnos turi priedų, kurie pagerina atsparumą UV spinduliams.