Maisto ir gėrimų žarnos

Maisto ir gėrimų žarnos – bendra informacija
Maisto pramonei skirtos žarnos gali liestis su maisto produktais ir pusgaminiais. Žarnų medžiagoje neturi būti medžiagų, kurios gali patekti į maistą, kelti pavojų žmonių sveikatai, bloginti maisto produktų skonį ir kokybę. Vidinis maisto žarnos sluoksnis gaminamas iš aukštos kokybės ir grynumo gumos ir plastiko medžiagų, atitinkančių Europos Sąjungos ir FDA taisykles. Šie reglamentai apima reikalavimus, susijusius su:
- medžiagomis, patvirtintomis liestis su maistu;
- leistinu priedų kiekiu ir išsiskyrimo vertėmis; žarnos komponentų kiekiu, kurie iš žarnos medžiagos patenka į imitacines medžiagas, veikiančias kaip tam tikros rūšies maistas;
- atitinkamo ženklinimo, pvz., simbolio (stiklinė ir šakutė);
Geriamajam vandeniui taikomi atskiri nacionaliniai standartai. Daug žarnų, skirtų maisto produktams, ypač žarnos, atitinkančios padidintus, pvz., JAV farmakopėjos reikalavimus, taip pat gali būti naudojamos kosmetikos ir farmacijos pramonėje. Renkantis žarną maisto produktams, svarbu pasirinkti žarną, tinkamą konkrečiam įrenginyje naudojamam valymo metodui, pavyzdžiui, CIP (Cleaning in Place) arba sterilizacijai, pavyzdžiui, SIP (Sterilisation in Place).
Kad įrenginys būtų higieniškas, taip pat svarbu kruopščiai parinkti ir sumontuoti jungiamąsias detales ir movas. Dažniausiai naudojamos AISI 316 nerūdijančiojo plieno jungtys su tinkamai apdirbtu nedidelio šiurkštumo vidiniu paviršiumi (žr.) Movos montuojamos naudojant sliekinius spaustuvus, varžtinius spaustuvus arba užspaudžiamos antgaliais.
Jei norite rasti daugiau žarnų, tinkamų maisto produktams perpilti, patikrinkite šias grupes: bendrosios paskirties, cheminių medžiagų, medžiagų tvarkymo žarnos (sausų ir birių maisto produktų), kanalinės žarnos, metalinės, PTFE ir silikoninės žarnos, peristaltinių siurblių vamzdeliai ir TYGON® vamzdeliai.
Produktų tipai:

Plastikinės žarnos, skirtos maisto produktams

Guminės žarnos maisto produktams

TPE žarnos, skirtos maisto produktams

Didelio grynumo žarnos, skirtos maisto produktams
Produktų sąrašas:

Geriamojo vandens žarnos

Pieno žarnos

Žarnos alkoholiui

Žarnos alui

Žarnos vynui

Sulčių ir gėrimų žarnos

Riebalų ir aliejų žarnos
Ar jums reikia pagalbos renkantis jūsų sistemai tinkamą gaminį?
FAQ – Maisto ir gėrimų žarnos:
Yra keletas standartų, kuriuos turi atitikti maisto žarnos. Europos Sąjungoje leidžiamų naudoti žarnų reikalavimai pateikti šiuose teisės aktuose:
- Reglamentas 1935/2004/EB
- Reglamentas 2023/2006/EB
- 10/2011/ES
- Kiti standartai, kurių dažnai reikalauja klientai, apima:
- FDA – Maisto ir vaistų administracija (Food and Drug Administration)
- NSF – Nacionalinis sanitarijos fondas (National Sanitation Foundation)
- 3-A – 3-A sanitariniai standartai
- BfR – Federalinis rizikos vertinimo institutas (Bundesinstitut für Risikobewertung)
Geriamasis vanduo (t.y., vanduo, skirtas žmonių vartojimui) yra reglamentuojamas specialiais teisės aktais. Geriamasis vanduo ir jo perdavimo bei paskirstymo įrenginiai (įskaitant šiam tikslui naudojamas žarnas) yra reglamentuojami bendrų Europos teisės aktų (direktyva 98/83/EB) ir specifinių nacionalinių teisės aktų:
- PZH – Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas – Higienos nacionalinis institutas (Polska Akademia Nauk)
- KTW – Plastikai, kontaktuojantys su geriamuoju vandeniu (Kunststoffe im Kontakt mit Trinkwasser)
- DVGW – Vokietijos dujų ir vandens asociacija (Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches)
- WRAS – Vandens reglamentų patariamasis planas (Water Regulations Advisory Scheme)
- NSF-61 – NSF/ANSI Standartas 61
Ne kiekviena maisto žarna tinka visų tipų maistui. Kiekvienas maisto produktas gali būti priskirtas tam tikroms kategorijoms ir, atliekant migracijos bandymus, jis yra testuojamas naudojant specifinį simuliatorių pagal išsamią lentelę, pateiktą reglamente 10/2011/ES (pavyzdžiui: pienas ir 20–50% alkoholis reikalauja skysčio D1, actas – skysčio B, ledai – skysčio C, o garstyčios ir aliejingi bei riebūs produktai – skysčių A, B ir D2). Todėl itin svarbu pasirinkti tinkamą maisto žarną, kurios sintetinė sudėtis atitiktų specifinį produktą, kurį žarna transportuoja.
Kad plastikinė žarna būtų lanksti, jos sudėtyje yra priedų, vadinamų plastifikatoriais. Priklausomai nuo žarnos paskirties ir jos atitikimo reikalavimų pagal tinkamus simuliatorius (pagal reglamentą 10/2011/ES), plastifikatoriai gali būti skirtingi. Kai kurios medžiagos, kurias perneša žarna, turi savybę išplauti tam tikrus plastifikatorius. Dėl to žarna laikui bėgant gali tapti standi. Tai atsitinka, kai netinkamai parenkama žarna iš plataus jų asortimento konkrečiai medžiagai. Be anksčiau minėtų cheminių priežasčių, žarnos taip pat gali tapti standžios dėl fizinių veiksnių, tokių kaip UV spinduliuotė. Ne visos žarnos turi priedų, kurie pagerina atsparumą UV spinduliams.